Villa JM

Long and Lovely

Based on an elongated U-shaped floorplan, our Villa JM presents a secretive stone face to the world, revealing only a tantalizing glimpse of its inner world in the shape of its central courtyard.

BudgetConfidential
Time span2018 - 2020
Size407 m²
StatusCompleted
LocationNL
TypeInteriors, Living, Villas
Client
Confidential
Partner in charge
Stijn Kemper
Project team
Rick de Lange
Landscape architect
BTL
MEP consultant
Interior Styling
CdB Design - Caroline de Bruin
Structural and Geotechnical Engineer
Contractor Interior

We extended the lines of our design to fit all of our clients’ spatial needs into a single story.

Woodland Retreat

The courtyard entrance to the villa

Woodland Retreat

Inspired by the location, an extensive wooded site in the south of the Netherlands, we discreetly positioned expanses of glass to offer our clients the best of the natural views, while closed volumes safeguard their privacy. Natural stone and wood add depth to our elementary one-story design, which pairs sober straight lines and monumental volumes with seductive curves and sinuous glass walls.

From the road, Villa JM is a closed stone rectangle, pierced only by one large opening. This monumental opening reveals its inner courtyard garden, giving a hint of the warm interior. By raising the entire building, including all terraces, some 40cm above ground level, we add to its monumentality and presence in the landscape, while providing the villa with several integrated terraces. The glass-walled courtyard garden translates the surrounding landscape into a domestic context.

Lithe Lines

Curved walls in richly colored ash
Open and closed sections alternate in the facade
Plinth and roof extend to form a covered terrace
The transparent rear of the villa contains the living room
01 - 04

We choose Portuguese Azul limestone for its massive dimensions and ash wood for its deep rich color.

Curved wooden wall detail

The Lightness of Being

View into the living room with glass wall

The Lightness of Being

While the heavy stone volumes and austere straight lines recall a serene retreat, the curved lines and glass walls evoke the lightness of being. The latter emerges especially in the living room, which is bounded entirely by glass. Only one small section, detailed in the facade in richly veined marble, is closed. Simple white plaster surfaces and carefully crafted built-in furniture elements enhance the uncluttered esthetic.

Natural Connection

Rich marble marks the closed section of the living room
The ethereal-looking glass wall frames woodland views
The small annex is beautifully camouflaged in the trees
01 - 03

Elevation

Elevation

Elevation

Elevation

Site Plan

1/5
Start the conversation
Next project

Villa CG

Open and Closed