Villa B

Modern Monument

Magnificently monolithic at first sight, our Villa B is a house with an intriguing double identity. Behind the imposing, screen-like frontage is a warm and welcoming domestic space that gradually opens up the house to the garden, bringing the outside inside with a transparent rear facade. Our composition in contrasts meets our clients’ wishes for a distinctive home that would be a new take on the classic Munich townhouse.

BudgetConfidential
Time Span2012 - 2017
Size2 500 m²
StatusCompleted
LocationMunich, DE
TypeInteriors, Living, Villas
Client
Confidential
Partner in Charge
Sander Apperlo
Related Story
Custom Creation

The robustness of the neoclassical townhouse meets the elegance and openness of the Modernist bungalow.


We make an entrance

Villa B has a majestic presence. We took an impressive volume and structured it in vertical slabs of marble with fine brass lining. We made the facade entirely closed, except for the solid patinated brass entrance doors and four marble panels on the first floor that open to reveal a window. We kept the detailing of the facade extremely clear in its lines and expression, eliminating any element that suggests mechanical or technical movement, such as hinges and sliders.


Opposites attract us

From closed encounters
To an airy garden axis
0102

The solid exterior of the house gradually opens up toward the garden.

Ground floor

First floor

Second floor

Basement

1/4

We designed a lofty, central entrance with an elegant, sculptural staircase connecting the house’s different levels.

Related Story
Stairways to Heaven

Our wider, wilder view

Our closed front facade acts as a privacy screen for the interior and garden. Embracing the green space outdoors, we opened up our design towards the back of the house, progressively increasing the number of glass openings. These culminate in our entirely transparent garden facade. Interrupted only by narrow stone bands forming large overhangs, our glass wall ensures a seamless transition between the interior and the lush natural landscape outside.


A green embrace

We dissolve the walls
Embracing the garden
Natural materials, natural setting
0103

In Villa B, customization is at the heart of both the interior and exterior. It makes the whole house a totally one-off object, a Gesamtkunstwerk.


The human touch

Tactile marble bathroom
Warm wooden staircase
Light-reflecting marble pool room
0103

Garage driven

In the basement, our garage uses unconventional materials: wooden walls and a natural marble floor. The curvilinear walls of our space make it dynamic and impressive, and set it apart from the rectilinear house. It wasn’t our idea to add the expensive cars as a finishing touch, but we find them very much a part of the atmosphere. They fit into the integrated idea of beauty and design in Villa B, in which every detail is considered.


Our wooden bowling alley is a space where the family get together for a game every Tuesday.

Related Story
Garage Tales
Start the Conversation
Next Project

KJ Plein

New Urban Gateway