Valckensteyn

A Beacon in Timber

At 40 meters high, our Valckensteyn is the largest timber-built affordable housing complex in the Netherlands. We answered Woonstad Rotterdam’s ambition for a residential building in wood with an elegant, circular, and integrated sustainable design – an efficient yet elegant beacon in timber that makes nature-inclusive living in wood accessible to all.

BudgetConfidential
Time span2020 - ongoing
Size8 457 m²
StatusOngoing
LocationRotterdam, NL
TypeLiving
Client
Woonstad Rotterdam
Partner in charge
Stefan Prins
Partner in charge
Project lead
Project team
Landscape architect
Structural engineer
MEP consultant
Cost consultant
Acoustics / Fire Protection advisors
Geotechnical engineer

Its timber structure makes it so light-weight it can reuse the foundations of the building that stood there before.

New over Old

The now demolished previous development
An axis of five complexes similar in size in Pendrecht
01 - 02

Lightness of Matter

A light-filled bicycle storage

Lightness of Matter

Rising to 12 stories with 82 homes, the building is situated in Pendrecht, a post-war neighborhood in Rotterdam, on the site of a now demolished flat. The lightness of the timber design presented the unique opportunity to build on top of the old building’s foundations – a sustainable decision, removing the need for new foundations and significantly reducing materials and waste.

The ground floor is entered through a plinth clad in travertine – a typical high-quality postwar material and a nod to the neighborhoods’ past. Filled with abundant daylight, the lobby’s strong connection with the bicycle storage creates the sensation of one large inviting space.

1/2

With flower gardens and arboretums, our nature inclusive design really raises the quality of life for residents.

All about the Green

Surrounded by green park

All about the Green

The collective gardens are publicly accessible and create a pleasant and playful living environment for both humans and animals. Rich vegetation and plants flowering year-round attract bees and other insects, stimulating biodiversity. Even the carpark has high sustainability ambitions. It’s designed as a “green carpet” with integrated water filtration and cement-free paving stones.

Surrounded by this lush greenery, residents enjoy connections to the outdoors from floor-to-ceiling windows whether on the lower floors or from expansive views on the upper floors. Generous timber clad west-facing balconies span the width of the apartments with vistas of the park and the evening sun.

Exquisite Efficiency

Ground Floor

1st to 7th Floor

Section

Detail

Site Plan

1/5
Start the conversation
Next project

Tilburg University

Future-Proof Learning