Maison de Plaisance

Enigmatic Alpines

Renovated, but retaining its old charm. Reinvented more along the lines of what is called in French a Maison de Plaisance – a place to entertain, a place to enjoy. Spectacularly cozy. Nestled deep in the Austrian mountains, this villa allows withdrawal and gathering in a fire-lit world of purest materials.

BudgetConfidential
Time span2016 - 2020
Size1 200 m2
StatusCompleted
LocationAustria
TypeInteriors, Living
Client
Confidential
Partners in charge
Sander Apperlo, Nanne de Ru
Project team
Marco Overwijk
Photography
HVAC contractor
Electrical engineering
Klauss Elektro-Anlagen Planungsgesellschaft m.b.H.
Electrical contractor
Wassner
Wood façade and roof contractor
Pavilion façade and structural contractor
Plaster and paintwork
Company Dankers
Interior outfitting

We endeavored to work with raw and local materials to craft a contemporary wabi-sabi-inspired renovation.

Reimagined Retreat

The existing building blends harmoniously with the surrounding nature

Reimagined Retreat

The design consists of four wings around a courtyard. One of the wings houses a nine-pin bowling alley. In the courtyard, a pavilion has been inserted. Glass walls under a roof clad with wooden shingles allow introspective views of the Jagdschloss, creating small, interstitial Zen garden-like patios.

Wildwood Oasis

The striking lava-stone bar is a captivating focal point
We used reclaimed wood and earth-tone lime plaster
Unique and charming ambiance in the living room spaces
01 - 03

To preserve the old building's charm, we seamlessly incorporated a modern courtyard extension that complements the existing character.

Cosy Centrepiece

A distinct identity created by sleek black shingles and wooden columns and beams

Cosy Centrepiece

Housing a collection of contemporary art and fine furniture, Maison de Plaisance is sufficiently large to host a substantial group, yet intimate enough to feel good with a small party. The pavilion’s construction is an update of the traditional timber posts and beams used in the rest of the Maison de Plaisance. We created a harmonious setting by combining vintage finds with our clients’ exquisite art and furniture collection. The roof signals intimacy, further enhanced by the big fireplace, the conversation pit, and the sunken dining table.

Start the conversation
Next project

Control Center Amerongen

A Diamond in the Landscape