Interior
2010 – 2011
Canal House HG

A classic revisited

This project is a typically Dutch interior design assignment: a canal-house renovation.

The apartment HG, located on the Herengracht, is part of a 100-year-old building located on one of Amsterdam’s most beautiful 17th-century canals. Despite the great location, when we first saw it the space wasn't particularly inviting. It had a cold, formal atmosphere, and over the years the organisation had become illogical and confused. Our refit maximized the spatial experience, with materials and detailing the keys to adding warmth, elegance and serenity to this private home.

Canal House HG

Garden approaches

We had the advantage of a client with excellent taste – as evidenced by her great collection of mid-century Scandinavian furniture. She had found us after stumbling upon some photos of our kitchen for Villa 1, and asked us to make some proposals for the garden house (and proposed guest quarters) of her and her husband’s new apartment. As an afterthought, we would also have a look at the interior of the apartment proper.

Constraints – budgetary, spatial and regulatory – shaped this project. Because of council regulations, it proved impossible to work on the garden house in the way we wanted, which would have meant extending its size. So instead, we decided to focus on the apartment proper.

Budgetary, spatial and regulatory constraints shaped this project

Approaching the space through the garden, as it were, we discovered a tall and beautiful arched window that was cut in half by a floor going right through the middle of it. We opened up the floor and made the resulting void the space for a sculptural new staircase. Through the now opened-up window, the apartment gained great views of the neighbouring gardens as well as uninterrupted light. The lines of the winding staircase reflect the curving ornamentation of the arched window and the smaller arched openings on either side of it.

Canal House HG Canal House HG

Generous objects

Removing the floor added a lofty dimension to the space. We simplified the layout so that the split-level living room and kitchen occupy the uninterrupted space of the ground floor, while the new staircase leads up to the bedroom. On one side of the staircase, a bathroom is separated from the main space by a monumental sliding marble ‘wall’. A dark glass storage room stands in geometric relationship to it on the other side.

Canal House HG - Interior

While leaving most of the 120m² space open and white, so as to maximize the light and space, we made it a priority to design a few particular, comfortable and generous objects for our client.

In addition to the emerald-green marble bathroom wall and glass storeroom, we added a range of further elements which share a certain monumentality, expressed in clean, pure materials with clear properties. In the kitchen, which occupies the rear space of the ground floor leading out onto the courtyard, a black, floor-to-ceiling object has a matte, black, papery finish. It houses most of the kitchen cabinets and appliances.

Canal House HG - Interior

Opposite this, a warm wooden oblong forms a kitchen island for the sink. More wood creates the sculptural niche for the bed in the bedroom upstairs. In the living area, three stairs link the raised area, with its wooden floor, with the lower space, which features an expansive floor-to-ceiling bookshelf. A further set of stairs playfully but practically links the upper level of this bookshelf to the platform of the living area, which is bathed in light reflected from the canal outside.

Renovation nation

HG illustrates the versatility of the Dutch canal house, which, being narrow, deep and tall, allows some very flexible living solutions for high-density urban dwelling. Although between 100 and 300 years old, they may house many variations without too many functional changes.

Such renovations are the architectural future, especially in the Netherlands. Many existing buildings fail to meet the functions that are currently needed. The most obvious solution is to transform these buildings so that they contain other functions, but due to municipal regulations and also to high real estate prices, this is unfortunately not always easy.

To be continued

In HG, we totally transformed the space with a few simple, elegant solutions. The expansiveness of the main space, punctuated by its simple monumental objects, contrasts with the cosy and more contained intimacy of the bedroom and bathroom areas.

Canal House HG - Interior

The biggest challenges we faced involved shortages of time and money, but inevitably we faced a few surprises when demolishing the existing walls, floors and shafts. Our greatest achievement was creating a spectacular yet well-balanced and restrained home. In this case, because of the quite intense process, for our client the renovation felt like a joint collaboration – and it is one that is still continuing. We are still working on and off to add new things to the home. And the garden house remains an option…

Next Victoire Yachts
Next Project